Uusi vuosi, uudet mahdollisuudet

4.1.2018

Istun Tampereen Hämeenkadun varrella sijaitsevassa tunnelmallisessa Fazer Cafessa. Edessäni työpuhelin, työläppäri, kynä ja paperia. Kahvila on täynnä ihmisiä, ympärillä kilahtelee kahvikupit ja ilmassa tuoksuu croissantit. Kuuntelen työnteon ja blogitekstin kirjoituksen lomassa itseäni rentouttavaa New Indie Folk -musiikkia ja seurailen ohikulkevia ihmisiä. Meitä on niin moneen lähtöön; bisnesmiehiä salkkuineen, kotiäitejä lastenrattaineen, nuoria ja ikäihmisiä. Meikäläinenkin täällä! Jokaisella meillä on oma tarinamme, oma historiamme. Mutta yksi asia meitä yhdistää. Se on se, että meidän kaikkien kohdalla vuosi 2017 loppui juuri ja jännittävä vuosi 2018 on alkanut!

Jostain syystä vuodenvaihde on ollut minulle läpi elämäni aina sekä innostava että kaihoisa hetki. Uudenvuodenaatto herättää minussa aina sekä ilon tunteita että haikeutta. En tiedä tarkkaan mistä se johtuu, mutta kai se selittyy sillä, että silloin kun ihminen vastaanottaa jotain uutta, tarkoittaa se usein myös jostain asiasta samanaikaisesti luopumista.

Kun mietin mennyttä vuotta 2017, on se pitänyt sisällään hurjasti hienoja hetkiä – iloa, naurua ja onnistumisia! Asioita on saavutettu, moniin tavoitteisiin on päästy ja olemme tiiminä juhlistaneet hienoja hetkiä.

Toisaalta vuosi 2017 (kuten elämään yleisesti kuuluu) piti sisällään myös haasteita ja vaikeitakin tilanteita. Toisinaan myös stressiäkin. Kiirettäkin välillä oli ja sen vuoksi kaikki narut eivät aina pysyneet halutulla tavalla hyppysissä.

Mutta kaikki tämä kuuluu työelämään. Kaikki tämä kuuluu ELÄMÄÄN. Elämähän koostuu näistä palasista; iloista, suruista, saavutuksista ja niistä pettymyksistäkin. Kaikki nämä palaset rakentavat yhdessä ison kokonaisuuden, mitä elämäksi kutsutaan. Ja niinhän se saakin olla. Elämä on mielenkiintoista ja antoisaa, kun ihminen saa kokea erilaisia tunteita, hetkiä ja kokemuksia. Ja edes niitä epäonnistumisia tai stressaavia hetkiä ei mielestäni kannata yrittää vältellä, vaan enemmänkin pyrkiä ottamaan ne avosylin vastaan, koska ne opettavat meille vähintäänkin yhtä paljon kuin onnistumiset ja ilon hetketkin.

Totta kai vuodenvaihde on silti ehdottomasti hyvä mahdollisuus myös kehittymiseen ja edistymiseen. Uusi vuosi tuo mukanaan usein uuden aloittamista. On tervettä ajatella, että ne asiat mitkä eivät toimineet vuonna 2017, pyritään muokkaamaan vuoden 2018 aikana sellaisiksi, mitkä palvelisivat meitä. Ja jos menneeltä vuodelta jokin asia tai tilanne jäi kiusaamaan tai harmittamaan, on uusi vuosi oikea hetki sen asian korjaamiselle. Uudet mahdollisuudet ovat hieno asia ja ne ovat ihmiselle mielestäni myös aika tarpeellisia, koska niin kauan kuin olemme ihmisiä emmekä robotteja, olemme myös valitettavasti erehtyväisiä.

Näin vuoden 2018 käynnistyttyä, päätin nyt ihan näin julkisestikin kertoa omat tavoitteeni ja toiveeni tälle tulevalle vuodelle.  Apua! Here we go!

Tavoitteenani vuodelle 2018 on oppia iloitsemaan enemmän pienistä ilonaiheista. Olen nimittäin huomannut itsessäni, että usein annan itselleni luvan kunnon iloitsemiseen vasta sitten, kun saavutus on jotain ’tiettyä luokkaa’. Jatkossa tahtoisin olla tyytyväinen itseeni myös silloin, kun saavutukseni ovat pienempiä tai kun ne ovat vaikkapa vasta osasaavutuksia. Uskon, että tämä ajattelumalli ruokkii motivaatiota ja innostuneisuutta entisestään.

Lisäksi tavoitteenani vuodelle 2018 on aitous. Aitous tekemisessä ja aitous minussa. Tahdon olla yhä enemmän ja yhä useammassa tilanteessa aito oma itseni. Tahdon rohkaista myös muita aitouteen. Uskon vakaasti, että aitous ihmisessä ja tekemisessä näkyy ulospäin positiivisena energiana, rehellisyytenä ja luotettavuutena. Nämä asiat taas kantavat pitkälle niin työelämässä, kuin ihan normaalissa vapaa-ajan arjessakin.

Onko teillä asioita, jotka tahdotte tehdä paremmin vuonna 2018? Onko teillä asioita, joissa tahdotte tänä vuonna kehittyä? Tai – jätittekö ihan suosiolla jotkut asiat vuoteen 2017 ja ette todellakaan niitä enää kaipaa?

Toivotan teille kaikille oikein antoisaa, mielenkiintoista, empaattista ja tapahtumarikasta alkanutta vuotta 2018!

Näin loppuun tahdon vielä jakaa erään lempilainauksistani, sen on alun perin luonut Dieter F. Uchtdorf. Hän sanoo; ”We would do well to slow down a little/ focus on the significant/ and truly see the things that matter most”.

– Noora Heinonen, HR-konsultti