Minä itse -Piia

13.9.2018

 

Kuka on HR-konsulttimme Piia?

Yrittäjävanhempien esikoinen Pohjois-Pohjanmaalta, joka lähti kokeilemaan siipiään Pirkanmaan suuntaan 2000 -luvun alussa.

Yläasteikäisenä kotitaloustunneilla heräsi kiinnostus ravintola-alaa kohtaan. Kotitalousopettaja jopa vinkkasi, että opettajan tehtävät voisivat minulle soveltua. Lukion jälkeen lähdin opiskelemaan vuodeksi matkailua Keski-Pohjanmaan opistoon Kälviälle ja siitä sitten matka vei Vaasaan ammattikorkeakouluun restonomiopintojen pariin.

Nuoresta tytöstä alkaen olin ollut mukana auttamassa vanhempiani heidän yrityksissään, seuraamassa heidän tapaansa palvella asiakkaita. Omien harrastusten ja perheemme yhteisen silloisen harrastuksen jääkiekon kautta tuli otettua paljon osaa erilaisiin talkoohenkisiin tilaisuuksiin, joissa oppi itse paljon asiakaspalvelusta ja vastuunkantamisesta jo nuorella iällä. Vastuun kantaminen ja kyky tarttua tehtävään kuin tehtävään, sekä kyky organisoida ovat varmasti perua tuolta ajalta. Näitä ominaisuuksia on tarvittu myös monipuolisissa ravintola-alan tehtävissä, joita nuoruudessani ja nuorena aikuisena olen tehnyt.

Vastuunkantaminen, toisista huolehtiminen sekä kyky sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin ovat ominaisuuksia, joita tarvitsen nykyisessä työssäni. Kesätyöt hektisissä asiakaspalvelutehtävissä matkailupaikkakunnalla ”vanhanajan asiakaspalvelijoiden” opissa ovat antaneet itselleni paljon. Asiakasta kunnioittava kulttuuri sekä luvatuista asioista kiinnipitäminen ovat itselleni tärkeitä asioita nykypäivänäkin.

Muutin Pirkanmaalle 2000-luvun alussa opintojen vuoksi sekä hieman isompia ympyröitä etsien. Ravintola-alan kokemuksella luotin siihen, että saisin töitä ravintola-alalta. Lähetin työhakemuksia useampaan eri henkilöstöpalvelualan yritykseen ja yhdestä paikasta tuli kaksi tuntia hakemuksen lähettämisen jälkeen soitto, että milloin voin aloittaa. Näin urani henkilöstöpalvelualalla alkoi ensin vuokratyöntekijänä ja vuoden päästä tuosta ensin toimistoassistenttina päättyen silloisen työnantajan palveluksessa 11 vuoden jälkeen Senior HR- konsulttina. Saankin siis kiittää silloista esimiestäni siitä, että olen nyt tässä ja teen sitä työtä mistä nautin.

Henkilöstöpalvelualan kokemusta on karttunut nyt yhteensä 16 – vuoden ajalta, viimeiset 3,5 vuotta Valtissa. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Työnkuva on monipuolinen ja ihmisläheinen. Vuosien saatossa ravintola-alan asiakkaiden palveleminen on laajentunut ja nykyään ei juurikaan ole toimialaa, jonne en olisi työntekijöitä etsinyt ja rekrytoinut.

Olen nähnyt alan nousut ja laskut sekä muutokset työntekijä- ja asiakasrakenteissa. Nykyisessä työssäni teen sekä myyntiä että rekrytointia. Itse en koe olevani varsinaisesti myyjä vaan ennemminkin asiakaspalvelija, jolla on konsultoiva ote. Alalle tyypillistä on nopeat työntekijätarpeet asiakkailla kuten myös pitkät rekrytointiprosessit. Itse nautin erittäin paljon näistä nopeista täytöistä ja työn hektisyydestä. Pienen paineen alaisuudessa koen työskenteleväni tehokkaimmin. Tehtävän kuvaan kuuluu myös hyvin olennaisena osana työlainsäädännön tunteminen. Innostun aina uudesta työehtosopimuksesta ja sen sääntöihin perehtymisestä.

Tuo tiedonjano ja uuden oppiminen sekä monia lankoja yhtä aikaa käsissä pitäminen täsmää myös vapaa-aikaani. Kotoani löytyy puolisoni lisäksi useampi kultainennoutaja tällä hetkellä. Harrastukseni pyörivät hyvin vahvasti koiramaailmassa ja kasvatankin kultaisianoutajia pienimuotoisesti kotioloissa yhdessä siskoni kanssa. Kasvattajan työ vaatii jatkuvaa sukutaulujen tutkimista, uuden oppimista ja omaksumista, verkostoitumista toisten kasvattajien kanssa niin täällä kotimaassa kuin ulkomaillakin yms. Olen lisäksi aktiivinen yhdistysrintamalla. Omaa luovuuttani saan käyttää suunnitellessani ja toteuttaessani eri rotujen kasvattajien kotisivuja. Lisäksi autan mielelläni toisia sekä jaan omaa osaamistani ilman tuputtamista. Jos tuon auttamishalun yrittää tukahduttaa, käännyn hyvin nopeasti kannoillani ja poistun ”maisemasta”. En tykkää konfliktitilanteista, vaan pyrin selvittämään asiat aina neuvottelemalla ja kompromisseja tekemällä.

Vapaa-ajan harrastukseni ja työni vaativat ihmiseltä hyvin samantyyppisiä ominaisuuksia. Toisaalta joku voi ajatella, että tietokoneella istuminen täyttää niin päiväni kuin iltanikin. Näin ei suinkaan ole, vaan nautin myös siitä, että saan työpäivän päätteeksi laittaa koneen kiinni ja kotiin päästyäni heittää jakkupuvun ”narikkaan”, vaihtaa ulkoiluvaatteet päälle ja lähteä koirien kanssa lenkille tai koiraharrastusten pariin.

Ihmisenä olen hyvin paljon sitä, miten horoskooppimerkkiäni Vesimiestä on luonnehdittu. Perheeni ja lähipiirini on minulle hyvin tärkeä ja olenkin sanonut, että jos heillä on kaikki hyvin, on myös minulla asiat hyvin. Yritän miettiä aina isompaa kokonaisuutta, niin töissä kuin kotonakin. Uskon tulevaisuuteen ja ihmisiin, joskus ehkäpä liian utopistisestikin. En tykkää jäädä paikoilleni polkemaan ja lähipiirini varmaan kiristelee hampaitaan joka kerta, kun keksin jonkun uuden jutun. Kyllästyn helposti ja turhaudun jos asiat eivät mene eteenpäin. Tästä syystä varmaan nautinkin työstäni niin paljon ja tykkään näistä nopeista työntekijätarpeista asiakkaillani. Olen siis tällainen organisoija ja ongelmanratkaisija kummajainen ?

Kollegani ovat sanoneet minusta seuraavia asioita:

“Piia on ahkera, hyvin narut kädessä pitävä alan konkari. Piialta saa vastauksen lähes mihin vain ammatilliseen kysymykseen. Piia tekee tarpeen tullen pitkääkin päivää eikä laita sitä pahakseen. Piialla on hauska huumorintaju ja hän suhtautuu työhönsä sopivalla vakavuudella, muttei liian vakavasti. Piia on reilusti oma itsensä ja tekee asiat omalla tavallaan, mikä on hieno piirre kollegassa!”

“Helmi asiakaspalvelija, ottaa puhelut vastaan aina hymyssä suin. Jaksaa painaa välillä pitkääkin päivää.”

“Huippuhyvällä huumorilla höystetty tyyppi, jonka kanssa ammatissa esiintuleviin ongelmiin löytyy aina hyvä ja toimiva ratkaisu!”

“HR-alan kova ammattilainen, jolla pehmeä sydän. Auttaa aina pyyteettömästi. Saavuttaa ammattitaidollaan helposti asiakkaan ja työntekijöiden luottamuksen. Työmyyrä joka ei anna periksi ja ei pelkää haasteita.”

“Piia on aktiivinen persoona jokaisella elämän osa-alueella. Hänen intohimoinen uppoutuminen koiraharrastukseen on ihailtavaa ja se tuonut meille erilaista näkökulmaa eläinten parissa elämisestä ?”