Millainen työnhakija Sinä olet?

8.6.2018

Oletko parhaillaan työnhaussa? Nyt voit testata työnhakutaitosi laatimamme testin avulla!

Valitse jokaisen kysymyksen vastauksista yksi, parhaiten ajatuksiasi ja toimintaasi kuvaava vastaus. Lopuksi laske kuinka monta A-, B- ja C-vastausta olet saanut. Testin tulokset löydät testin lopusta.

 

1. Näet mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen. Miten reagoit?

a) Mietit, että vaikuttaa hyvältä, täytyypä muistaa joskus myöhemmin etsiä ilmoitus uudestaan ja yrittää hakuaikana järjestää aikaa hakemuksen täyttämiselle.

b) Innostut paikan kuvauksesta ja alat heti mielessäsi suunnitella, millaisen hakemuksen tekisit ja varaat pikimmiten ajan hakemuksen täyttämiselle.

c) Luet ilmoituksen ja jäät odottamaan, että joku rekrytoija jostain yrityksestä etsii sinut joskus käsiinsä.

 

2. Työpaikkailmoituksessa pyydetään täyttämään hakemus ja liittämään mukaan CV. Miten reagoit?

a) Päätät säästää aikaa ja liität hakemuksen ja CV:n, joilla viisi vuotta sitten tulit valituksi erääseen tehtävään.

b) Haluat lukea hakemuspohjasi ja CV:si läpi tarkoin silmin, jotta osaat muokata ne vastaamaan nyt avoinna olevaa tehtävää.

c) Päättelet, että ilmoituksessa on luultavasti kirjoitusvirhe tai käytössä on ollut jokin vanha ilmoituspohja. Eivät kai liitteet oikeasti nyt niin tärkeitä ole!

 

3. Olet lähettänyt hakemuksesi tehtävään. Miten sen jälkeen reagoit?

a) Soittelet rekrytoivalle yritykselle parin päivän välein muistuttaaksesi, että olet edelleen olemassa ja paikasta hyvin kiinnostunut ja että sinut tulisi valita heti.

b) Odotat pari päivää ja soitat rekrytoivalle yritykselle kysyäksesi muutamia tarkentavia seikkoja ilmoituksen ulkopuolelta.

c) Tallennat rekrytoivan henkilön puhelinnumeron puhelimeesi Älä vastaa -nimellä ja unohdat koko hakemuksen.

 

4. Saat kutsun työpaikkahaastatteluun. Miten reagoit?

a) Saavut paikalle ”akateemisen vartin” myöhässä, nimittäin hyvää kannattaa aina odottaa!

b) Saavut paikalle hyvissä ajoin ja päätät fiilistellä yrityksen tunnelmaa odotellessasi haastattelijaa.

c) Et jaksa vaivautua haastatteluun tai ilmoittaa siitä. Ei tämä paikka maksa vaivaa. Muitakin paikkoja tulee…

 

5. Miten valmistaudut työpaikkahaastatteluun?

a) Varmaan ehdit poikkeamaan haastattelussa ohi mennen samalla, kun muutenkin pyörit niillä seuduilla. Työ- ja opiskelutodistukset eivät lähteneet tähän matkaan, mutta ei kai homma niihin kaadu.

b) Keräät kasaan kaikki työ- ja opiskelutodistuksesi, varmistat haastattelupaikan ja -ajan sekä valitset tilanteeseen soveltuvat vaatteet.

c) Tulostat kaikki työpaikkailmoitukset, joihin olet viimeisen 6kk:n aikana hakenut ja kysyt haastattelun aluksi, mitä näistä paikoista tämä kyseinen haastattelu mahtoikaan koskea.

 

6. Työpaikkahaastattelussa sinä…

a) Päätät antaa itsestäsi salamyhkäisen ja mystisen vaikutelman, ja kerrot itsestäsi vain hyvin tarkkaan valikoituja yksityiskohtia.

b) Haluat kertoa osaamisestasi ja persoonastasi siten, että haastattelun jälkeen sinusta ja osaamisestasi jäisi mahdollisimman kattava ja todenmukainen kuva.

c) Päätät antaa CV:si puhua puolestasi, sinä et enää tässä vaiheessa jaksa käydä samoja asioita uudestaan läpi. Valitset hiljaa istumisen, mutta tasaisin väliajoin kohauttelet hartioitasi, jotta osoitat olevasi edelleen elossa.

 

 

Tulokset:

Eniten A-vastauksia:

Monet työpaikkailmoitukset vaikuttavat sinusta innostavilta ja seuraat todennäköisesti avoimia paikkoja silloin tällöin. Muistathan, että useimmiten hauilla saattaa olla tiukka aikataulu ja soveltuvia hakijoita haastatellaan jo hakuaikana. Jos olet aidosti paikasta kiinnostunut, kannattaa hakemuksen kanssa olla nopea! Lisäksi työhaastatteluihin kannattaa valmistautua suunnittelemalla vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin ja omistamalla haastattelulle sen ansaitsema aika. Hyvä valmistautuminen osoittaa kunnioitusta mahdollista tulevaa työnantajaasi kohtaan. Kutsu työhaastatteluun, se on jo askel lähemmäs unelmiesi työpaikkaa!

 

Eniten B-vastauksia:

Asenteesi työnhakuun on mallillaan! Olet hienosti ymmärtänyt, että jo koko hakuprosessi toimii hakijan käyntikorttina. Vaikka jostain syystä uusi työpaikka ei tässä haussa aukeaisikaan, jäät varmasti mieleen fiksuna ja varteenotettavana ehdokkaana seuraavassa sopivassa haussa. Jatka samaan malliin, tulet työllistymään todennäköisesti hyvin pian!

 

Eniten C-vastauksia:

Jos olet täysin rehellinen itsellesi, et taida olla oikeista syistä työnhaussa. Työnhaku vaatii panostusta ja aitoa motivaatiota, jotta onnistut antamaan parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi prosessin aikana. Sinun kannattaa miettiä, mikä on aito motivaatiosi työnhaussa, jotta et turhaan tuhlaa omaasi ja hakemustasi käsittelevien henkilöiden aikaa.