KESÄLOMA- palaudu työstä!

27.6.2019

Näin kesäloman kynnyksellä mieli alkaa vaeltamaan tulevassa lomamatkassa ja vapaassa aikataulussa. On kuitenkin asioita, joita tarvitsee tehdä ennen lomalaitumelle kirmaamista. Kuinka sinä toimit ennen lomaasi, että pääset hyvillä mielin rentoutumaan ja unohtamaan työn hetkeksi? Mitkä ovat asioita, jotka saavat sinut palautumaan?

Itse pääsen parhaiten lomatunnelmaan, kun olen pyrkinyt saattamaan asiat siihen pisteeseen, että henkilön, joka tuuraa minua, on helppo jatkaa työtä eteenpäin. Se vaatii muistion tekemistä, johon kirjaan asiat mahdollisimman tarkkaan ylös. Samalla jäsennän itsellenikin asioita, joita loman jälkeen on minua odottamassa. Kun asiat kirjaa ylös, ei tarvitse niitä vapaalla enää muistella. Lähetän asiakkailleni viestit, jossa kerron tuuraajani yhteystiedot ja viimeiseksi sähköpostiin lomavastaaja päälle.

 

 

Minulle paras keino irtautua työstä on matka heti loman alussa. Mieli lepää erilaisissa maisemissa ja uusien paikkojen tutkiminen antaa uutta virtaa. Liian tarkat aikataulut unohdetaan reissussa ja eletään kelin sekä jokaisen perheenjäsenen mielipiteitä kunnioittaen.

 

 

Jos on mahdollista, lomaa kannattaa pitää vähintään kaksi viikkoa kerralla. On tutkittu, että työntekijän hyvinvointi paranee keskimäärin kahdeksan päivän ajan loman alettua. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, kuten kesälomakin. Siksi olisi hyvä jättää lomapäiviä myös talvelle, jotta katkoa työstä olisi mahdollisimman tasaisesti pitkin vuotta.

Lomalla on usein aikaa nähdä enemmän ystäviä ja sukulaisia, käydä erilaisissa tapahtumissa ja irrottautua arkirutiineista. Lomalle ei kannata kuitenkaan asettaa liikaa tavoitteita ja stressata tekemättömiä asioita. Elämää on loman jälkeenkin ja aina on mukana muuttuvia tekijöitä.

Takaisin paluu työpöydän ääreen sujuu mukavammin, kun yrittää jo loppulomasta kääntää unirytmiä työpäivien rytmiin. Ensimmäiselle päivälle ei kannata varata mitään ylimääräistä tehtävää. Jo sähköpostin läpikäyminen vie normaalia enemmän aikaa. Joillekin töihin paluu tuntuu armollisemmalta, kun lomalta paluu osuu keskelle viikkoa. Silloin aloitus on kevyempi lyhyen viikon vuoksi.

Rentouttavaa lomaa toivotellen,

Satu