Hei, me liikutaan!

7.6.2019

 

Meillä Valtissa on sellainen tiimi, että meille liikkuminen on lähellä sydäntä. Taitaa olla niin, että tähän tiimiin on jo rekrytointivaiheessa vahingossa(-ko?) valikoituneet ne yksilöt, jotka jakavat saman elämänasenteen ja halun voida hyvin. Todellisuutta on myös se, että toimistossa, koneen ääressä tehtävä työ ei ole omiaan lisäämään fyysistä hyvinvointia ?

Aamut istumme autossa matkalla töihin, päivän istumme toimistossa (joskin hyvin ergonomisella tuolilla, se on hienoa!) tai asiakkaan luona tapaamisessa, lounaalla istumme pöydän ääressä tai nurmella piknikillä, ja iltapäivällä jälleen autossa matkalla kotiin. Perheiden iltatoimien jälkeen oma aika jää niin lyhyeksi, että se kuluu melkeinpä sohvan nurkassa – istuen, kuinkas muutenkaan.

Kiire, perhearki, kolottavat hartiat ja toimistotyön aiheuttamat turvotukset alkoivat vuoden 2018 loppupuolella esiintyä tiimimme puheissa yhä enenemässä määrin. Puhuimme usein halusta liikkua enemmän vapaa-ajalla ja siitä, mistä sen ajan loisi niin, ettei se olisi niin paljon perheiltä pois. Toisaalta taas hehkutimme sitä fiilistä, joka aina tuli, kun olimme johonkin rakoon ehtineet tahoillamme hikoilemaan.

Eräässä palaverissa esimiehemme Laura kertoi, että hän on pohtinut asiaa ja itsekin useamman lapsen äitinä kärsinyt samoista aikarajoitteista. Itseasiassa idea oli hautunut hänen päässään jo vuodesta 2015 alkaen, mutta silloin ei päätynyt aktiiviselle toteutusasteelle asti… Hän ehdotti, että aloittaisimme Valtti-tiimissä työaikaliikunnan. Eli saisimme jokaisen viikon aikana käyttää yhteensä 2h liikuntaan, ja mikä hienointa, palkallisesti! Liikunnan saisi ajoittaa, miten omaan työkalenteriin parhaiten sopii: 30min neljä kertaa viikossa, 1h kaksi kertaa viikossa tai 2h kerran viikossa. Otimme idean vastaan tietenkin enemmän kuin kiitollisina. Ja vähän epäuskoisinakin aluksi. Voiko oikeasti olla niin, että jossain on työnantaja, joka todellakin aidosti haluaa, että tiimi voi hyvin ja haluaa tarjota perhearkeen helpotusta tällä tavoin? Uskomattoman upeaa!

Sovimme järjestelylle pelisäännöt:

 

  • viikkoliikunnalle ei lähde enempää kuin 2-3 henkeä kerralla ja silloinkin vain, jos toimistolle jäävät eivät oikeasti jää pulaan.

 

  • toisen ollessa liikkumassa, autamme toimistolla parhaamme mukaan tuuraamalla poissaolijaa.

 

  • lataamme kaikki puhelimeemme Ilmarisen suositteleman Parempi Vire -treeniohjelman, jonne alamme kirjata suorittamamme lajit ja treenikerrat. Ei siksi, että siitä tulisi esimiesten ”kyttäystyökalu” vaan siksi, että pääsemme tasaisin väliajoin tekemään tsekkauksen liikuntatuntien määristä, lajikirjosta ja kannustamaan sitä kautta toisiamme uurastuksesta – ja ennen kaikkea seuraamaan käytännön tasolla, vaikuttaako liikunnan määrän lisääminen työhyvinvointiin.

 

  • lajeiksi jokainen tiimiläinen saa valita ne itselle sopivimmat, eikä mitään muita rajoitteita ole kuin että vähintään 2h liikuntaa viikon aikana täyttyy.

Lajikirjaustemme perusteella meidän TOP 3 -lajit ovat olleet (tässä järjestyksessä):

  1. Kävely
  2. Kuntosali
  3. Ryhmäliikunta (lajit: BodyPump, BodyCombat, Cross Training ja Pilates).

Olemme tiiminä kävelleet 6kk:n aikana yhteensä n. 120h, treenanneet kuntosalilla 85h ja jumpanneet ryhmäliikunnassa 35h. Lisäksi TOP 3:n ulkopuolelle on jäänyt runsas määrä spinningiä, pyöräilyä, juoksua, uintia, jalkapalloa, joogaa, venyttelyä ja arkiliikuntaa, kuten lumenluontia ja puutarhatöitä.

Aika hienoa!

Entäs ne tulokset sitten?

No, kuten odottaa saattaa, nehän ovat puhtaasti positiivisia! Aivan konkreettisella tasolla mitattuna, teimme yrityksen historian parhaan alkuvuoden myynnin tuloksella mitattuna. Mielenkiintoista, vaikka osa tiimistä oli noin 2h/vko vähemmän toimistolla ? Toki hyvään tulokseen vaikuttaa moni muukin asia, mutta virkeällä mielellä ja terveellä kropalla työskentely on huomattavasti motivoivampaa. Lisäksi hartioiden ja selän alueen vaivat ovat vähentyneet hurjasti ja olemme ennen kaikkea oppineet ennakoimaan vaivoja lähtemällä liikkumaan hyvissä ajoin ennen jumituksia. Lisäksi liikuntatuokio on tuonut toivotun tauon niihin päiviin, kun tuntuu, ettei ajatus kulje millään ja kaikki etenee tahmaisesti. Silloin on hyvä pakata treenireppu ja lähteä hikoilemaan! Seuraavana päivänä hankalatkin asiat ovat asettuneet paikoilleen kuin itsestään.

Ja emme toki voi väheksyä sitäkään vaikutusta, jonka Valtti yrityksenä on luonut imagolleen tämän uudistuksen myötä: ”Wau, tuollaiseen työpaikkaan minäkin haluan!” ja ”Mitäh?! Onko tuollaista työnantajaa olemassakaan, kerrankin jotain aitoja kädenojennuksia työntekijän hyvinvointiin, eikä vain puheita!” Tällaisia hämmästelyjä olen itse kuullut aivan lähipiirin suusta.

Suositellaanko me liikuntamahdollisuuksien lisäämistä yrityksille? No hei tietenkin!

Meidän tiimi uskoo, että työntekijän hyvinvointiin panostaminen tuottaa tulosta ja se jos mikä on yrityksen etu! Meillä on voitu hyvin, toivottavasti tulevaisuudessa yhä useammassa muussakin yrityksessä ?

Joten: LIIKKUKAA!

 

-Jenni